Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Truskawkowy sos do lodów

Składniki:

  • ¾ litra pokrojonych na pół truskawek
  • 50 ml wody
  • łyżka utartej skórki pomarańczowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 125 ml syropu kukurydzianego
  • 125 ml soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania:
    W garnku z grubym dnem zagotuj razem wodę z skórka pomarańczy dodaj truskawki i poczekaj aż się zagotuje, zmniejsz ogień na mały i niech się pogotuje przykryte przez około 10 min.
    Po tym czasie dodaj cukier i syrop kukurydziany i gotuj przez następne 10 min. Należy w tym czasie dość często mieszać sos.

    Sos przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Przechowywać z ciemnym chłodnym pomieszczeniu.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *