Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Truskawki z likierem migdałowym

Składniki:
6 szklanek oczyszczonych truskawek
½ szklanki cukru
2 łyżki stołowe likieru Amaretto
3 rozkruszone drobniutko herbatniki
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka masła
bita śmietana

Sposób przyrządzenia:
Dorodne truskawki wymieszać z cukrem i likierem. Przykryć, odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać płatki migdałowe, lekko je zezłościć, wyłożyć do miseczki, posypać mąką z herbatników, wymieszać. Tak przygotowane płatki migdałowe, wyłożyć jedną warstwą na papierowy ręcznik kuchenny. Schłodzone, macerowane w likierze truskawki przełożyć do pucharków, posypać płatkami migdałów, udekorować bitą śmietaną i podawać. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *