Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Truskawki w galaretce

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szkl. truskawek
  • 4 łyżeczki cukru pudru

    Sposób wykonania:
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach mleka.
    W między czasie truskawki ułożyć w pucharkach i posypać cukrem pudrem.
    Następnie łyżkę cukru zbrązowieć na suchej patelni, wówczas zalać go 1/3 szkl. wody i gotować do momentu aż cukier się rozpuści.
    Natomiast resztę mleka doprowadzić do wrzenia z cukrem waniliowym i resztą cukru pudru po czym dodać karmel oraz żelatynę.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwile aby przestygła.
    Na koniec zalać galaretką truskawki i schłodzić w lodówce.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *