Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z kaszy manny

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • jajko
  • 1 szkl. zsiadłego mleka
  • cukier waniliowy
  • masło
  • bułka tarta

    Krem:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżeczki kawy
  • 30 g orzechów

    Sposób wykonania:

    Jajko, cukier oraz stopioną i zimną margarynę zmiksować.
    Następnie dodawać stopniowo i na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zsiadłe mleko oraz kasze mannę.
    Na koniec dodać cukier waniliowy.
    Ciasto przelać do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 35 minut.
    W między czasie mleko razem z cukrem zagotować, gdy cukier się ropusi odstawić do ostygnięcia.
    Masło utrzeć na puch po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mleko.
    Potem kawę a na koniec orzechy.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto kremem po upieczeniu.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *