Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z fasoli – Kaszubskie specjaly 2

Składniki:


Ciasto:
• 8 jaj,
• 25 dag cukru pudru,
• 20 dag fasoli Jaś,
• 2 dag gorzkich migdałów,
• 5 dag tartej bułki,
• 20 dag dżemu o kwaskowym smaku.
Lukier:
• 25 dag cukru pudru,
• białko jaja,
• łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• ewentualnie odrobina soku lub koncentratu z owoców lub warzyw o intensywnym kolorze – jako barwnik.

Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i dokładnie zemleć. Fasolę ugotować na pół-twardo, obrać ze skórki i przetrzeć przez niezbyt gęste sito. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z fasolą i migdałami, oraz delikatnie połączyć z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut. Białko jaja i cukier ucierać (mikserem) 5 minut, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ucierać.
Dodać barwnik. Zimny tort przekroić, przełożyć dżemem, a wierzch posmarować lukrem.

1 comment for “Tort z fasoli – Kaszubskie specjaly 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *