Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z bezików z owocami

Składniki:

  • 200 g bezików
  • 1 szkl. soku ananasowego
  • ¼ szkl. białego wina
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g cukru
  • szczypta skórki z cytryny i pomarańczy
  • 4 łyżeczki żelatyny

    Krem:

  • 1 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ kostki masła

Sposób wykonania:

  1. Do soku z ananasa dodać skórkę z cytrusów oraz cukier, doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Następnie odstawić do ostygnięcia po czym dodać rum oraz wino.
    W miedzy czasie ułożyć beziki na talerzu a gdy galaretka zacznie tężeć zalać je.
    Wstawić do lodówki na 30 minut.
    Żółtka z dodo datkiem cukru i mąką zmiksować powoli wlewać gorące mleko wymieszane z cukrem waniliowym.
    Na sam koniec dodać jeszcze masło.
    Całość mieszać do zgęstnienia.
    Powstały krem rozsmarować na blacie bezowym i udekorować owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *