Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z ananasem w galaretce

 

Składniki:

  • gotowy blat biszkoptowy
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • puszka ananasa w syropie
  • sok z cytryny
  • bita śmietana

 

Sposób wykonania:

  1. Jedną galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu.
    Następnie masło utrze z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, pokrojonego ananasa oraz połowę syropu z pod ananasa.
    Dokładnie wymieszać i dodawać tężejącą galaretkę.
    Krem rozsmarować na blacie biszkoptowym i wstawić do lodówki.
    Resztę syropu przelać do rondelka, wlać tyle wody aby płynu było około 1 ½ szklanki
    Doprowadzić do wrzenia i rozpuścić druga galaretkę, cały czas mieszając.
    Doprawić do smaku sokiem z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
    Ciasto wyjąć z lodówki i na kremie wylać 3 łyżki galaretki, gdy zastygnie ułożyć pozostałego ananasa i zalać pozostałą galaretką.
    Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *