Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort śliwkowy z karmelem

Składniki:

  • 2 gotowe blaty biszkoptowe
  • 150 g cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 400 g śliwek
  • 200 g białego sera
  • 1 ½ szkl. bitej śmietany
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • wiórki czekoladowe

Sposób wykonania:

  1. Cukier roztopić w rondelku, wówczas wlać mleko i podgrzać, aż karmel się roztopi po czym dodać wydrylowane śliwki.
    Trzymać na małym ogniu około 3 minut.
    Po tym czasie dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody.
    Następnie dodać ser oraz bita śmietanę , delikatnie połączyć i rozsmarować na biszkoptowym blacie.
    Przykryć drugim, które polać miodem i posypać wirkami czekoladowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *