Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort migdałowy z polewą

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 ½ szkl posiekanych migdałów
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

 

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem po czym dodać sok z cytryny a potem migdały wymieszane z bułka tartą.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i pospanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 55 minut.
    Przed podaniem czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki.
    Gdy ciasto ostygnie polać go czekoladą i udekorować według wlasnego pomysłu.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *