Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort brzoskwiniowy Anety

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:

  • 2 opakowania kremu do tortów w proszku (waniliowe, śmietankowe lub cytrynowe)
  • 600 ml zimnego mleka.

Dekoracja:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki posiekanych pistacji.

Dodatkowo:

  • 2 puszki brzoskwiń


Sposób przyrządzenia:

Biszkopt: żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, biała ubić na pianę. Połączyć masę żółtkową z mąkami i na końcu delikatnie wymieszać z pianą. Wyłożyć na tortownicę. Piec około 25-30 min w 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekroić biszkopt na 3 krążki.
Krem: Mleko ubić z kremami w proszku wg wskazówek na opakowaniu. Brzoskwinie osączyć z soku, połowę pokroić w drobną kostkę. Kostki owoców wrzucić do kremu, wymieszać. Krem wstawić do lodówki na 10 minut.
Biszkopty nasączyć syropem z brzoskwiń lub zmieszanym z wódką. Kremem przełożyć krążki ciasta. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, posmarować wierzch i boki ciasta. Jedną brzoskwinię pokroić a plasterki, ułożyć na bokach tortu, resztą owoców ozdobić wierzch. Całość posypać pistacjami. Schłodzić przed podaniem ok. 3 godziny.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Kurdybalska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *