Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort biszkoptowy z migdałami

Składniki:

• 8 dag mąki pszennej
• 3 dag mączki ziemniaczanej
• 2 łyżki kakao
• 7 jajek
• 5 dag mielonych migdałów
• 8 dag cukru
• szczypta soli
krem
• 2/3 szklanki mleka
• 3 łyżki mąki
• 30 dag masła
• 10 dag cukru
• kieliszek brandy
• tarta czekolada
• migdały do dekoracji

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z 6 dag cukru na gładką, pulchną masę.
Z białek i reszty cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, wsypać przesianą mąkę pszenną zmieszaną z mączką ziemniaczaną, dodać kakao i zmielone migdały, delikatnie wymieszać.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, rozsmarować ciasto. Piec 10 minut w temperaturze 210ºC, przełożyć na ściereczkę, zwinąć jak roladę, ostudzić, rozwinąć. Posmarować kremem, pociąć wzdłuż na 7 równych pasków.
Jeden pasek zwinąć w rulonik, wokół niego owijać kolejne, aż uformuje się tort.
Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch tortu. Posypać tartą czekoladą, ozdobic

2 comments for “Tort biszkoptowy z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *