Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik jabłkowy

Składniki:

 

  • 800 g jabłek
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 8 jajek
  • 250 g czerstwego ciasta drożdżowego
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • masło
  • opakowanie kremu karpatka
  • kilka orzechów włoskich

 

 

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka zetrzeć na tarce po czym dodać do nich cukier i poddusić na małym ogniu.
    Gdy staną się szkliste zdjąć z ognia i ostudzić, wówczas zalać je ciepłym mlekiem.
    Następnie masło zmiksować z dodatkiem cukru pudru po czym dodać żółtka.
    Całość mieszać dodać stopniowo jajka.
    N koniec dodać białka ubite na sztywnej piane oraz migdały i skórkę pomarańczową delikatnie połączyć.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i upiec na rumiano.
    W między czasie krem przygotować według opisu na opakowaniu i przełożyć. nim ciasto po upieczeniu.
    Wierzch posypać posiekanymi orzechami oraz skórką pomarańczową.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *