Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tołpyga w białym sosie z porami

 

Składniki:

  • 1 kg tołpygi
  • łyżeczka przyprawy Vegeta
  • kostka rosołowa
  • 2 pory
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek śmietany
  • łyżka posiekanego kopru

Sposób wykonania:

  1. Pory pokroić w plasterki po czym oprószyć je Vegeta i obgotować w wodzie około 10 minut.
    Po tym czasie j odcedzić i ułożyć na talerzu.
    Natomiast rybę oczyścić i ugotować w wywarze w którym gotowały się pory.
    W między czasie kostkę rosołową rozprowadzić w szklance gorącej wody.
    Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem i wymieszać ze śmietaną.
    Miękką rybę ułożyć na porach, polać sosem i posypać koperkiem.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *