Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tofu składko-kwaśne

Składniki:

  • 45 dag tofu
  • ¼ szkl soku z cytryny
  • ¼ szkl sosu tamari
  • 6 łyżek wody
  • ¼ szkl przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 zielonych cebulek
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 45 dag pieczarek
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 szkl prażonych orzechów nerkowca
  • 3 szkl białego ugotowanego ryżu

Sposób wykonania:
Sok z cytryny wymieszać z sosem tamari, przecierem pomidorowym, wodą, miodem, imbirem oraz czosnkiem.
Powstałą marynatą zalać tofu pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać i odstawić na noc.
Następnego dnia na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i paprykę.
Wówczas wrzucić tofu razem z marynatą w której się moczył.
Dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu do zagotowania, wówczas zdjąć z ognia, wrzucić orzechy i wymieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *