Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tminno  nalewka anyżowa

Składniki:

    • 1 litr spirytusu 70%
    • 3 dkg anyżu gwieździstego
    • 1 dkg owoców kminku
    • 1 dkg otartej skórki cytrynowej
    • 5 g korzenia fiolka
    • 15 dkg cukru
    • 2 szklanki wody


    Sposób przyrządzenia:
    Rozgniecione owoce anyżu, skórkę cytryny, kminek i korzeń fiołka zalewamy w odpowiednim słoju spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 20 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, schładzamy. Nalew ze słoja filtrujemy i łączymy z przygotowanym syropem, odstawiamy w słoju na 2, 3 dni. Po 3 dniach nalewkę ponownie filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *