Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia w sosie z bazylii

Składniki:

  • 4 filety tilapii
  • ½ szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku

    Sos:

  • pęczek bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 30 dkg sera / oscypek/ lub feta
  • 4 łyżki oliwy

    Sposób przyrządzenia:
    Filety umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać. W talerzu rozbić jajka, roztrzepać. Filety moczymy w jajku, w mące i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Przyrządzamy sos. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę. Ilość czosnku zależy od tego jak ostry ma być sos. Miksujemy z oliwą. Dodajemy starty na tarce na grubych oczkach ser. Porcje ryby wykładamy na półmisek i polewamy przyrządzonym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *