Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia lub panga po Tajsku

Składniki:

  • 4 filety o wadze około 20 dkg każdy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej słonecznikowy
  • 4 małe cebulki pokrojone w plastry
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • drobno posiekany 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 papryka chili pozbawiona nasion, pokrojona w paseczki
  • natka pietruszki lub kolendry


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone filety z tilapii obtoczyć w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć filety lekko je rumieniąc. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulkę, imbir i czosnek, chwilkę smażyć, dodać sos sojowy, cukier, sok z cytryny, papryczkę, powolutku gotować kilka minut, dodać zieleninę, wymieszać, skorygować smak. Usmażoną rybę podawać polaną przygotowanym sosem z dodatkiem klinów cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *