Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Thai Balls z mięsa mieszanego

Składniki : (4 porcje)

  • 70 dag- mięso mielone najlepiej mieszanka (wp.+ woł.+ drob.)
  • 5 łyżek- mąki pszennej
  • 2 łyżki -skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki- imbiru w proszku
  • 2 łyżki -sosu sojowego
  • 3 ząbki- czosnku drobno pokrojone
  • 5 cebulek -(szalotki) drobno pokrojonej lub 2 duże cebule
  • 3 szt.-jaja kurze
  • 1 łyżeczka – pokrojonej papryczki chili ( bez pestek) lub ½ łyżeczki chili w proszku o
  • lej do głębokiego smażenia ok. ¾ litra ( do wielokrotnego użycia )

Sposób przyrządzenia:
Chili dodajemy wg uznania proponowana ilość uczyni potrawę bardzo ostrą, Wszystkie składniki, a więc mięso, jaja, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misce. Po wyrobieniu na jednolitą masę formujemy z niej mokrymi dłońmi ( ręce moczymy, aby masa mięsna nie kleiła się do dłoni) małe kulki o średnicy ok. 2 cm . W głębokim rondlu lub patelni Wok mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy delikatnie kulki zachowując dużą ostrożność, aby nie opryskać się gorącym tłuszczem. Smażymy partiami na złocisty kolor i wyławiamy łyżką cedzakową na suchy talerz. Nabijamy ciasno jeszcze gorące -po cztery sztuki- na drewniane patyczki grilowe , a podajemy po cztery patyczki na osobę z gotowanym ryżem, polane sosem, lub solo z dipem do maczania. Z proponowanej ilości mięsa można zrobić ok. 70 kulek. Dobrym wariantem jest wcześniejsze przygotowanie i usmażenie wszystkich kulek, a przed podaniem podgrzewamy je tylko w kuchence mikrofalowej (3 min), pozostałe składniki podając świeże i gorące np. sosy oraz ryż.

Sos do maczania NAM PRIK

W małym garnku gotujemy ok. 20 minut.
Składniki:
¼ szklanki sosu rybnego (fish sauce- dostępny w dużych sklepach)
1 łyżka octu winnego 6 %
½ łyżeczki poszatkowanej chili ( bez pestek – są bardzo ostre) lub ¼ łyżeczki chili w proszku
1-2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kolendry świeżej lub 1 łyż. suchej lub 1/3 łyżeczki kolendry w proszku .
Sposób przyrządzenia:
Wystudzony podajemy w miseczce. Inny wariant to : dodajemy do gotującego się sosu odrobinę mąki ziemniaczanej (rozbełtanej w odrobinie zimnej wody aby nie było grudek w sosie) i więcej cukru, zagęszczamy go. Gorącym sosem polewamy podgrzane i ułożone fantazyjnie patyczki z kulkami oraz ugotowany na sypko ryż,.

Sałatka Sukhothay
Jedną niewielką kapustę pekińską bardzo drobno szatkujemy, zalewamy ją sosem i odstawiamy na godzinę do lodówki aby się uformowała lub jak kto woli przegryzła.
Składniki sosu:
½ słoiczka majonezu
4 łyżki octu winnego
4 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
bardzo drobno pokrojona papryczka chili (osoby nie uznające ostrych przypraw dodają połowę chili lub wcale)
2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Wszystko należy bardzo energicznie wymieszać w szejkerze lub innym zamykanym naczyniu, polać kapustę , wymieszać, i odstawić wg przepisu do lodówki. Podajemy chłodną np. do kulek i ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *