Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z botwiną

Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
  • sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce)

Farsz:

  • 25 dkg umytych, osuszonych i posiekanych listków botwiny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  •  łyżeczki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki tartego sera parmezan


Sposób przyrządzenia:

Przygotować farsz. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną botwinę, dusić mieszając 7 minut, przełożyć na durszlak aby obsączyć z nadmiaru płynu. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i czosnek, mieszając smażyć 1 minutę, nie rumienić. Mieszając dodać zimne mleko, gotować aż zasmażka się w nim rozprowadzi. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko schłodzić, dodać jajka, wymieszać
Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wstępnie wymieszać formując w kopczyk z wgłębieniem na jego szczycie. W misce rozprowadzić pokruszone drożdże w 50 ml wody, dodać oliwę i jajka, dodać do mąki, wyrobić na „gładką” masę, przykryć czystą lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czas aż podwoi swoją objętość.  Tak przygotowane ciasto rozwałkować na placek odpowiednio gruby aby wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 – 30 cm, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Formę przed wyłożeniem ciastem dobrze jest posmarować masłem. Form włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Tartę napełnić farszem, posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż ser zacznie się rumienić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *