Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta truskawkowa Eweliny

 

Składniki:

  • 20 g mąki
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • tłuszcz
  • 15 dag gorzkiej polewy
  • 75 dag truskawek
  • 1 opakowanie galaretki z porzeczek
  • 10 dag bezów
  • sucha fasola

 

 

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać razem z mąką po czym wbić żółtko, dodać cukier puder, szczyptę soli i 2 łyżki wody.
    Całość dokładnie zagnieść aby powstało gładkie ciasto, które owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 min.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na formy do tart wysmarowanej tłuszczem.
    Przykryć ciasto pergaminem i położyć na nim fasolę aby go obciążyła.
    Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 20-25 min.
    Na upieczone tarcie rozłożyć truskawki, które zalać rozpuszczoną galaretką i posypać pokruszonymi bezami.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *