Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta serowa z miodem

Składniki:

  • 225 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki miałkiego cukru
  • 150 g masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 375 g twarożku
  • 6 łyżek greckiego miodu
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  •  plasterki cytryny

Sposób wykonania:
Przesianą z solą mąkę posiekać razem z masłem po czym dokładnie wyrabiać aby ciasto przypominało okruchy chleba.
Wówczas dodać wodę i dokładnie zmiksować na gładkie ciasto po czym owinąć  je folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie twarożek przetrzeć przez sito i dodać do niego, miód, jajka, cynamon , skórkę i sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać.
Natomiast ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do okrągłej formy.
Przykryć papierem pergaminowym i obciążyć fasolą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
Po tym czasie papier z fasolą zdjąć i piec kolejne 5 minut.
Na sam koniec rozłożyć nadzienie na tarce, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ostatnie 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *