Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tajska zupa z krewetek

 

Składniki:

  • 4 duże krewetki
  • 100 g pieczarek
  • 4 plasterki korzenia galangalu
  • 10 posiekanych papryczek chilii
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łodyga kolendry
  • 3 listki limetki
  • 700 ml wody
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 5 łyżek soku z limetki

 

Sposób wykonania:

  1. Posiekaną trawę cytrynową, kolendrę i galangal zalać woda i ugotować po czym dodać krewetki w całości i pieczarki pokrojone na plasterki.
    Ponownie zagotować i dodać chili i listki limetki.
    Trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać jeszcze sok z limetki oraz rybny sos.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *