Składniki:
- 40 dag makaronu tagliatelle,
- 25 dag sera mascarpone,
- 3 łyżki śmietany,
- 25 dag krewetek (mogą być mrożone),
- ! łyżeczka soku z cytryny,
- 1 żółtko,
- 4 łyżeczki kulek różowego pieprzy,
- sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. W rondlu wymieszać mascarpone ze śmietaną, na gładką masę. Zagotować. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać krewetki i chwilę podgotować. Rondel zdjąć z ognia, sos zaciągnąć żółtkiem. Polać nim makaron. Przed podaniem każdą porcję posypać różowym pieprzem.
A po co gotowac smietane i mascarpone? Zeby pozbawic witamin? Cos tu jest na opak. Lepiej najpierw dodac krewetki, zagotowac, a potem zaciagnac zoltkiem i na koncu smietana z serem juz bez gotowania. Kiepski przepis jak i jego autor. Anerite.
Oj, cos sie tu Anerite pomylilo he he! Do czego chcesz dodac krewetki i zaciagnac zoltkiem?
Przepis jest dobry z wyjatkiem tych gotowanych krewetek.
Krewetki sa gotowane w solonej wodzie zaraz po polowie, dlatego na taki sos wrzuca sie rozmrozone ale juz nie gotuje.
Gotowanie powoduje, ze krewetki traca soczystosc i robia sie gumowe.
Dziwne, ze w Polsce wszyscy gotuja krewetki, lepiej wziac przyklad z kraju, gdzie krewetki to „chleb codzienny” i nikt ich nie gotuje, a jesli gotuje to juz ich nie spozywa, tylko dodaje swieze-extra.