Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka z dzika z pomidorami

Składniki:

  • 1 kg szynki z dzika
  • 100 g smalcu
  • 150 g marchwi
  • 100 g pietruszki
  • 100 g cebuli
  • 10 g czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 200 g pomidorów
  • 50 g mąki
  • 5 g pieprzu mielonego
  • 1 szkl czerwonego wina
  • 1 l bulionu

Sposób wykonania:
Szynkę oprószyć solą po czym przełożyć do formy wysmarowanej smalec i piec w piekarniku.
Na pozostałym smalcu przesmażyć posiekaną cebulę, marchew i pietruszkę.
Wówczas dodać mąkę, czosnek, liście laurowe oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Całość podlać winem, doprawić do smaku pieprzem i doprowadzić do wrzenia.
Powstałym sosem polać szynkę i piec około 2 godzin.
Przed podaniem szynkę pokroić w plastry i polać ją sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *