Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka parmeńska z melonem, fenkułem i figami

Składniki:


  • szynka parmeńska w plastrach
  • melon
  • fenkuł (koper włoski)
  • świeże figi
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu


Sposób przyrządzenia:
Z bulwy kopru włoskiego odciąć szczyt i podstawę. Bulwę pokroić na ósemki, porozdzielać kolejne warstwy. Oliwę rozmieszać z solą i pieprzem, skropić nią fenku, wymieszać, po kilku minutach obsączyć z nadmiaru oliwy. Melon pokroić w niezbyt grube plastry, obkroić skórkę, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdy kawałek melona owinąć plastrem szynki. Figi oczyścić, przekroić na połówki. Na półmisku układać fenków, figi i melona owiniętego w plastry szynki. Przed podaniem schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *