Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szyjka gęsi faszerowana wątróbką

Składniki:

  • skórka z szyjki
  • 20 dag wątróbki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść rodzynków
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Wątróbkę drobno pokroić po czym dodać do niej żółtka, masło, bułkę tartą i majeranek.
Całość dokładnie utrzeć po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie dodać wcześniej namoczone w rodzie rodzynki a na koniec białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałym farszem napełnić oczyszczoną skórkę z gęsi.
Zaszyć ją z obu stron po czym posmarować ją masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na złoto, ze wszystkich stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *