Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szybka zapiekanka z ziemniaków i śledzi

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 10 ziemniaków
  • ½ kostki masła
  • 1 szkl. śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cebula

Sposób wykonania:

  1. Filety zalać wodą i odstawić na 10-15 min.
    W między czasie ziemianki obrać i pokroić w plastry.
    Następnie namoczone śledzie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim na przemian ziemianki ze kawałkami śledzi do wyczerpania składników.
    Polać całość śmietaną wymieszaną z masłem i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Na koniec posypać jeszcze posiekaną cebulką.
    Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *