Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagowa Lucjana

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na smakowite zupy. Dziś przepis na zupę szparagową . Potrzebujesz: szparagów, bulionu, żółtek, masła i śmietanki.  
 

Składniki:

  • 50 dag szparagów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 szkl bulionu 
  • 2 żółtka
  • ½  szkl śmietanki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końce.
    Wrzucić je garnka i zalać 1,5 l wody.
    Dodać cukier, masło oraz szczyptę soli.
    Zagotować i trzymać na małym ogniu do miękkości szparagów.
    Wówczas wyjąć kilka szparagów do dekoracji, a resztę zblendować na gładki krem.
    Dodać żółtka roztrzepane ze śmietaną i dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Wrzucić do zupy wcześniej odłożone szparagi.
    Całość podgrzać przed podaniem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *