Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi z truskawkowym sosem

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 8 truskawek
  • 5 łyżek oliwy
  • 2łyzki octu winnego
  • 1por
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Od pora oddzielić kilka długich liści po czym je obgotować przez chwilę w wrzątku, przelać zimną wodą i pokroić wzdłuż na cienkie paski.
    W między czasie truskawki zmiksować z dodatkiem oliwy oraz octu winnego.
    Gdy powstanie jednolity sos, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie szparagi zalać osoloną wodą i gotować ok. 5- 10 minut, wówczas je odcedzić i ułożyć w pęczki związując je paskiem pora.
    Polać je truskawkowym sosem i udekorować całymi truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *