Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi z parmezanem Iwony

Składniki:

  • 1 ½ kg szparagów
  • 10 dkg masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka startego parmezanu

    Sposób przyrządzenia:

    Szparagi cienko obrać i odkroić  twarde końce, ułożyć w wiązki i związać nitką. Skórki i odcięte końcówki szparagów gotować w litrze wody około 10 minut. Ugotowane przełożyć na lnianą ściereczkę, wystudzić, dokładnie odcisnąć. Zachowany wywar zagotować z solą, 1 łyżeczką masła, cukrem, i sokiem z cytryny. Następnie gotować w nim wiązki szparagów do miękkości. Ugotowane szparagi osączyć ułożyć  na tacy , polać roztopionym masłem i posypać startym żółtym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *