Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi z grilla Iwony

Składniki:

  • 16 świeżych, dorodnych szparagów
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju, najlepiej sezamowego
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki wyprażonych na suchej patelni ziaren sezamu
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól do smaku


Sposób przyrządzenia:

Szparagi dokładnie umyć i osuszyć. Oczyścić. Na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpadki do grillowania nabijać ( około 3 cm od główki i końców szparaga) po 4 szparagi. W miseczce wymieszać sos sojowy, olej, czosnek. Używając pędzelka równomiernie posmarować mieszanką przygotowane do grillowania szparagi. Piec na mocno nagrzanym grillu przez 3 minuty z każdej strony. Po upieczeniu przyprawić solą i pieprzem, posypać ziarnami sezamu. Pycha.
Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *