Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi otulane szynką z ziołowymi ziemniakami

 

Składniki:

  • 10 młodych ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg szparagów
  • 6 plasterków chudej szynki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki bitej śmietany

 

Sposób wykonania:

  1. Śmietanę wymieszać razem z majonezem, octem oraz musztardą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie ziemianki pokroić w plasterki i polać je sosem oraz posypać posiekaną zieleniną.
    Szparagi oskrobać i odciąć zdrewniale końce po czym związać w pęczki po kilka sztuk i gotować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie.
    Miękkie szparagi odcedzić, usunąć nitki i owinąć po kilka plasterkiem szynki tak aby z jednej strony wystawały główki szparagów.
    Ułożyć je na półmisku a wokół rozłożyć plastry ziemniaków.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewelina M

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *