Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sznycle z kieliszkiem porto

Składniki:

  • 4 sznycle
  • 1 kieliszek porto
  • ½ szkl bulionu warzywnego
  • 2 plasterki szynki germańskiej
  • kilka listków szałwii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso pokroić na sznycle, lekko rozbić ręką.
Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem.
Na każdym plasterku mięsa ułożyć pół plasterka szynki i listek szałwii.
Spiąć całość wykałaczką i obtoczyć w mace.
Smażyć na rozgrzanej oliwie wymieszanej z masłem.
Gdy całość się zarumieni wlać jeszcze bulion oraz porto.
Trzymać  na małym ogniu do miękkości składników.
Wówczas sznycle wyjąć z do pozostałego z duszenia sosu dodać zioła, chwilę dusić i polać mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *