Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak zapieczony z pomidorami

Składniki:

  • 75 dkg filetów ze szczupaka (okonia, sandacza)
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • dużo zielonej pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układać skropione sokiem cytrynowym filety warstwami na przemian z pomidorami przyprawiając każdą warstwę solą i pieprzem.. Cebulę obrać, drobno pokroić, udusić na odrobinie oleju, schłodzić. Wymieszać mleko z mąką, jajkami, dodać cebulę, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, resztą oleju. Tak przygotowaną płynną masą zalać rybę w naczyniu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *