Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak z pomarańczom i pomidorami, pychotka

Składniki:

  • 50 dkg filetów ze szczupaka lub sandacza
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pomidor
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. Filety rybne przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę cebuli, skropić oliwą, przyprawić. Na cebuli położyć podzielone na porcje filety ze szczupaka, skropić olejem, dodać liść laurowy.. Tak przygotowanego szczupaka wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, po upływie tego czasu danie podlać sokiem pomarańczowym, przykryć i dusić kolejne 10 minut. W międzyczasie obrać dokładnie pomarańczę, pokroić na pół plastry, pomidora pokroić w kliny. Na półmisku ułożyć cebulę, pomarańczę, pomidory, na nich ułożyć rybę i polać powstałym podczas duszenia sosem. Udekorować zieleniną. Sos można zagęścić mąką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *