Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak w pomidorach i cebuli.

Składniki:


  • 1 szczupak
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 pomidory
  • 6 ziemniaków
  • zielona pietruszka
  • sól pieprz

Sposób przyrządzenia:
Sprawioną (przez kogoś innego) rybę pokroić w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Posiekaną cebulę podsmażyć na złoto na łyżeczce masła, do cebuli włożyć rybę, podlać odrobinką wody i dusić 5 min.,
obłożyć plastrami pomidora, dusić 10 min. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Rybę obłożyć cebulą i pomidorami oraz cienkimi plasterkami ziemniaków, położyć wiórki masła, upiec polewając sosem. Przed podaniem posypać pietruszką.
W oryginalnym przepisie ziemniaków nie trzeba gotować, ale kiedy zrobiłam tą potrawę, szczupak był już mięciutki i dobry a ziemniaki coś twardawe. Następnym razem podgotuję parę minut ziemniaki przed obłożeniem nimi ryby.

Red. Szczupak jest rybą ościstą więc wydaje się konieczne aby dokładnie go wyfiletować przed przygotowaniem.

1 comment for “Szczupak w pomidorach i cebuli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *