Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak szpikowany słoniną

Składniki:

  • 1 szczupak
  • 100 g słoniki
  • sól
  • pieprz
  • 100 g masła
  • 250 ml śmietany 20%
  • 1 łyżka octu z estragonu
  • sok z ½ cytryny
  • ½ pęczka koperku
  • folia aluminiowa

Sposób wykonania:

  1. Szczupaka dokładnie wypatroszyć i oczyścić po czym zrobić nacięcia w odległości około 3  cm.
    Następnie słoninę pokroić w słupki i włożyć w otwory w rybie.
    Natrzeć ją jeszcze solą oraz pieprzem po czym głowę i płetwy związać razem.
    Obsmażyć ją na rozgrzanym maśle około 25 minut.
    W trackie polewać masłem.
    Po tym czasie przełożyć ją do naczynia żaroodpornego , polać śmietaną i przykryć folią aluminiową.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 10 minut.
    Gotową rybę ułożyć na półmisku a do sosu z pieczenia wlać ocet oraz sok z cytryny.
    Doprawić do smaku i polać szczupaka.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *