Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak gotowany

 

Składniki:

  • filet ze szczupaka 70 dag
  • cebula 50 dag
  • białe wino wytrawne 1 szklanka
  • wywar z ryb 400 ml
  • masło 10 dag
  • tarty chrzan 3 dag
  • świeży chrzan 3 dag
  • śmietana 36 % 10 dag
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Filety należy oczyścić i podzielić na porcje. Cebulę należy posiekać w
kosteczkę. W garnku rozpuścić odrobinę masła. Dołożyć cebulę i zeszklić.
Wlać wino i je odparować, wlać wywar z ryb, włożyć chrzan i zagotować.
Doprawić do smaku. Włożyć szczupaka i gotować około 10 minut na wolnym
ogniu pod przykryciem. Wywar przelać do innego garnka, dodać tarty
chrzan, śmietanę i resztę masła, zagotować i doprawić do smaku. Rybę
podawać polaną sosem.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *