Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak faszerowany.

Skład:

  • szczupak
  • 6 dag bułki
  • ½ szklanki mleka
  • mała cebula
  • 2dag tłuszczu
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2dag masła
  • natka pietruszki
  • 1 pomidor

Sposób przyrządzenia:
Szczupaka ostrożnie oskrobać, obciąć płetwy i ogon, opłukać, nadciąć skórę dookoła głowy, odwinąć i ostrym nożykiem, oddzielając od mięsa, ściągnąć. Przy ogonie odciąć cały tułów. Skórę odłożyć (jeżeli została uszkodzona to zaszyć). Rybę opłukać, osuszyć, dokładnie odfiletować mięso od kręgosłupa i obrać z ości. Z oczyszczonych i opłukanych warzyw, głowy, kręgosłupa, przypraw i wody ugotować wywar, odcedzić, przyprawić. Przyrządzić masę rybną tzn. zemleć mięso szczupaka wraz z bułką namoczoną w mleku, wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić. Skórę szczupaka napełnić luźno masą rybną, zaszyć, zawinąć w serwetkę (serwetka ma być zmoczona wodą i posmarowana masłem; zamiast serwetki może być pergamin), zalać przecedzonym, ciepłym wywarem. Stopniowo podgrzewać i gotować powoli około 1 godziny. Ugotowaną rybę wyjąć z wkładem z wanienki, odwinąć z serwetki, zsunąć na półmisek. Pokroić w skośne plastry o grubości 1 cm . Przybrać natką pietruszki i plastrami pomidora. Osobno podawać sos chrzanowy, musztardowy lub pomidorowy. Można część wywaru podprawić śmietaną z mąką i tymże sosem oblać pokrojoną rybę. Wówczas podawać rybę z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *