Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z kurczaka w imbirowej marynacie

Smakowite a przede wszystkim sprawdzone potrawy na grilla. Tym razem szaszłyki w imbirowej marynacie. Aby je przygotować potrzebujesz: mięsa z kurczaka, papryki, imbiru, wina oraz sosu sojowego i koncentratu pomidorowego. 
 

Składniki:

  •  500 g kurczaka 
  •  1 czerwona papryka
  •  30 g świeżego imbiru
  •  3 łyżki wytrawnego wina
  •  2 łyżki sou sojowego
  •  2 łyżki oleju
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  ćwierć łyżki pieprzu
  •  ½ łyżki przyprawy chińskiej

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka dokładnie oczyścić, osuszyć na papierowym ręczniku po czym pokroić gow  kostkę.
    Następnie paprykę przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę,.
    Natomiast do miseczki wlać wino i sos sojowy.
    Wymieszać po czym dodać jeszcze imbir, olej i koncentrat pomidorowy.
    Ponownie wymieszać.
    Doprawić do smaku pieprzem oraz przyprawą chińską.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić go do lodówki na co najmniej godzinę.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.
    Nabijać na patyczki od szaszłyków na przemian a papryką.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i piec na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *