Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z kurczaka, pomidorem i papryką Izy

Przepisy na szaszłyki  warte spróbowania. Tym razem przepis na szaszłyki z kurczaka, pomidorem i papryką Izy. Pozostałe składniki: miód, czosnek, ketchup i sos tabasco. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka tabasco
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Pokroić ją na mniejsze kawałki.
    Następnie paprykę przekroić wzdłuż na pół.
    Usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w kostkę.
    Pomidora umyć i również pokroić w kostkę, tak jak paprykę.
    Natomiast czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do miso ud.
    Dodać jeszcze sok z limonki, ketchup i sos tabasco.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Odstawić na około 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i nadziewać go na patyczki od szaszłyków na przemian z papryką i pomidorem.
    Tak przygotowane szaszłyki kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *