Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z indyka w miodowo-ziołowej marynacie

Pyszne i sprawdzone przepisy na szaszłyki. Dziś podajemy przepis na szaszłyki z indyka w miodowej marynacie. Przepis zawiera: piersi z indyka, miód, rozmaryn, natkę pietruszki i jałowiec. 
 

Składniki:

  • ½ kg piersi z indyka 
  • 100 ml miodu 
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • 100 ml oliwy
  • ½  łyżeczki ostrej papryki
  • ½  łyżeczki rozmarynu
  • ½  łyżeczki bazylii
  • kilka ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Piersi z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Pokroić je na mniejsze kawałki.
    Natomiast do miseczki przelać miód.
    Dodać od niego oliwę i razem wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze rozmaryn, bazylię i jałowiec.
    Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i na koniec doprawić jeszcze do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, aby mięso przegryzło się z przyprawami.
    Po tym czasie wyjąc mięso z  lodówki i nadziewać na patyczki do szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *