Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki wieprzowe Karoliny

Poszukujesz nowych przepisów na szaszłyki? Idealnie trafiłeś. Tym razem szaszłyki wieprzowe Karoliny. Lista zakupów; mięso wieprzowe, czosnek, oliwa z oliwek, musztarda i sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½ kg łopatki wieprzowej 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka  papryki pikantnej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz miód.
    Dodać jeszcze musztardę i całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze curry, ostrą paprykę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować przez kilka godzin.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *