Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki przepisu Danuty

Wypróbuj przepis na smakowite szaszłyki przepisu Danuty. Do ich wykonania będziesz potrzebować: mięsa wieprzowego, miodu, oliwy z oliwek oraz czosnku i curry. 
 

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1,5 łyżki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Do miseczki przelać miód i oliwę z oliwek.
    Dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze curry, paprykę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Marynować około 2-3 godzin.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *