Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki Matyldy

Tym razem przepis na pyszne, soczyste szaszłyki Matyldy. Do ich wykonania będziesz potrzebować: baraniny, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½ kg baraniny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić.
    Osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę.
    Do miski przelać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić jeszcze oregano i rozmaryn.
    Wsypać ostrą i słodką paprykę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty przełożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.
    Następnego dnia nabijać mięso na patyczki do szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *