Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk z kurczaka Kingi

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 2 cebule
  • 1 łyżka posiekanych ulubionych ziół
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na ćwiartki, wyfiletować, pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Kurczaka i cebulę zalać piwem, odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie kurczaka i cebulę obsączyć z zalewy i nabijać naprzemiennie na szpadki do szaszłyków. Jeśli używamy szpadek z drewna należy je na 2 godziny namoczyć w wodzie. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na dobrze nagrzanym grillu. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami obficie posypanymi koprem i sezonowymi sałatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *