Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyk Artura

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na wieprzowe szaszłyki Artura. Przepis zawiera: wieprzowinę, sok z pomarańczy i limonki, miętę i czosnek. 
 

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 150 ml oleju 
  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 100 ml soku z limonek
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 garść listków mięty
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
    Następnie do miski przelać olej, sok z pomarańczy i limonki.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze miętę, kolendrę i skórkę z pomarańczy.
    Wrzucić jeszcze oregano oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *