Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka zapiekana

Ciasto:

  • 500 g gotowej babki drożdżowej
  • 3 jajka
  • 1 ½ szkl. śmietanki
  • masło

    Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • ½ szkl dżemu pomarańczowego
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżka masła


 

Sposób wykonania:

  1. Śmietanę wymieszać z jajkami.
    Następnie ciasto pokroić w plastry, które maczać w śmietance i połowę ułożyć w formie wysmarowanej masłem.
    Następnie ułożyć obrane jabłka starte na tarce i wymieszane z dżemem, cukrem oraz cynamonem.
    Przykryć pozostałymi plastrami ciasta.
    Całość skropić roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *