Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka z orzechami

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 2 szkl. cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczka cynamonu
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • ¼ szkl. soku pomarańczowego
  • 2 ½ łyżeczka aromatu waniliowego
  • ½ szkl. orzechów
  • ¼ szkl. cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka pokroić po czym oprószyć cynamonem oraz 5 łyżkami cukru.
    Następnie 2 szklanki cukru przesiać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, wówczas wbić jajka i cały czas mieszając wlewać stopniowo sok, olej oraz aromat waniliowy.
    Całość dokładnie wyrobić dodając jabłka oraz orzechy.
    Przelać ciasto do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
    Przed podaniem  posypać cukrem pudrem.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artur C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *