Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka z kruszonką Damiana

Składniki:

  • 8 jabłek
  • 3 łyżki cukru granulowanego
  • ¼ zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl migdałów
  • 1 szkl jasnego brązowego cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 120 g niesolonego masła

Sposób wykonania:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne po czym dodać do nich cukier, sok z cytryny, 2 łyżki mąki, goździki oraz cynamon.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy.
Następnie mąkę wymieszać z brązowym cukrem, masłem oraz solą, następnie dodać uprażone na patelni migdały.
Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na jabłkach.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *